Μ’αρέσει η φύση και θέλω να την ζω και να την γνωρίσουν και τα παιδιά μου καλά, κάθε εποχή του χρόνου. Πολύ συχνά νιώθω την ανάγκη για μια βόλτα μακρυά από την πόλη και η αλήθεια είναι πως εδώ Βόρεια που μένουμε, από φύση άλλο τίποτα!

Σήμερα είπαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν και μετά την πρώτη εβδομάδα της γλυκιάς ρουτίνας μας μετά την παύση των γιορτών, χρειαζόμουν πολύ, μια μικρή απόδραση. Έτσι πήραμε το αυτοκίνητο και πολύ σύντομα βρεθήκαμε στο Δασόκτημα Τατοΐου. Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας περίπου 20km από την Αθήνα. Φτάνοντας εκεί αισθάνεσαι πως έχεις ταξιδέψει χιλιόμετρα μακρυά, σε ένα μέρος βαθιά μέσα στο δάσος, ξεχασμένο από τους ανθρώπους και καλά κρυμμένο. Αν ξέρεις και λίγο από την ιστορία του τόπου, σου λείπει το άλογο για να νιώσεις και εσύ βασίλισσα!

Η είσοδος γίνεται από τη μεριά της Βαρυμπόμπης ή από τη μεριά της Λεύκας απ’ όπου και είναι ευκολότερο να φτάσεις στα Βασιλικά Ανάκτορα. Αυτή τη φορά διαλέξαμε να πάμε από την πάνω μεριά του κτήματος, (χάρτης στο τέλος του κειμένου). Αφήσαμε λοιπόν το αυτοκίνητο και αρχίσαμε να περπατάμε φορώντας παπούτσια χιονιού σε αυτά τα υπέροχα φιδωτά μονοπάτια που σε κάνουν να περπατάς και να ξεχνάς πόση ώρα έχεις που ξεκίνησες, σε πόση ώρα φτάνεις, τι μέρα είναι, τι εποχή και που πήγαν τα παιδιά!(πλάκα κάνω). Συναντήσαμε χιόνι αλλά ήταν τόσο ηλιόλουστη η μέρα που ήταν πολύ ευχάριστα για όλους μας.

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του κτήματος, από έναν ιδιαίτερο φίλο

Περπατώντας και παίζοντας στις λιμνούλες με μια λεπτή στρώση πάγου συναντήσαμε έναν κύριο, έναν φίλο του κτήματος όπως μας συστήθηκε, ο οποίος έδειχνε να ξέρει καλά τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κτήματος. Μας είπε λοιπόν με πολύ γλυκό τρόπο σαν να διηγείται ένα παραμύθι τι είναι αυτό που κάνει το κτήμα ξεχωριστό και γιατί αποτελεί μια πολύ σημαντική έκταση για την Αττική.

Η συνολική του έκταση είναι δάσος 42.000 στρεμμάτων.

Παλιότερα ζούσαν εκεί ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα αλλά και μικρότερα ζώα.

Δυστυχώς μεγάλο μέρος του δάσους έχει  καταστραφεί  από πυρκαγιές και γίνονται μεγάλες προσπάθειες αναδάσωσης.

Σε ένα μέρος του δάσους υπάρχει μια σπηλιά το Σπηλαιοβάραθρο το οποίο έχει 23 μ. κατακόρυφο βάθος και μέσα του έχουν βρει σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η έπαυλη αποτελούσε την θερινή κατοικία της Βασιλικής οικογένειας του Γεωργίου Α΄από το 1874.

Προσωπικότητες της εποχής, όπως ο τσάρος Νικόλαος Β’ της Ρωσίας, η Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, οι βασιλείς του Ηνωμένου Βασιλείου Εδουάρδος Ζ’ και Αλεξάνδρα, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τζάκυ Κέννεντυ και άλλοι, επισκέφθηκαν την έπαυλη ή φιλοξενήθηκαν σ’ αυτή.

Στο κτήμα μπορεί κανείς να κάνει βόλτες περπατώντας σε χωμάτινα μονοπάτια, τρέξιμο, ποδήλατο σε διαδρομές μέτριας ή μεγάλης δυσκολίας, καθώς και έναν μεγάλο περίπατο έως τη τεχνητή λίμνη Κιθάρα.

Την άνοιξη είναι ιδανικά για πικ νικ και παιχνίδι στις μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις του ή κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Στη συνέχεια αυτός ο χαμογελαστός γεράκος άρχισε να μας απαριθμεί τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα στα οποία το Βασιλικό κτήμα έχει αποτελέσει σταθμό άλλα κάπου εκεί χάθηκα με τις πολλές ημερομηνίες και τους βασιλιάδες. Δεν υπάρχει καλύτερη ιστορική αναδρομή από την ιστοσελίδα των φίλων του κτήματος Τατοΐου.

Έτσι αναπάντεχα που εμφανίστηκε ο ιδιαίτερος φίλος, το ίδιο αέρινα και ξαφνικά χάθηκε ξανά μέσα στο δάσος και μας άφησε εμάς με μια γλυκιά εντύπωση ότι αποτελούμε κι εμείς μέρος της σπουδαίας ιστορίας του κτήματος και με ένα μεγάλο χαμόγελο συνεχίσαμε την ήρεμη βόλτα μας.

Μου έκανε εντύπωση που έβλεπα ανθρώπους μόνους τους  να φτάνουν και να περπατάνε με μεγάλη ένταση, σαν να θέλουν να διώξουν γρήγορα τις έγνοιες τους και να αρχίσουν αν ρουφάνε αυτό το τοπίο που δρα ηρεμιστικά και αγχολυτικά. Πράγμα απαραίτητο για τη ζωή μας σήμερα.

Αφού λοιπόν παίξαμε χιονοπόλεμο, φτιάξαμε έναν μικρό χιονάνθρωπο, βρέξαμε τα παπούτσια μας και το παντελόνι μας, γεμίσαμε λάσπες και μαζέψαμε ότι καρπό βγαίνει από τα φυτά, γυρίσαμε σιγά σιγά στο σπίτι με τα παιδιά να κοιμούνται στο πίσω κάθισμα και εμάς ανανεωμένους από τον φρέσκο, βουνίσιο αέρα.

Χάρτης εισόδων κτήματος

Source: Φίλοι Κτήματος Τατοίου