Είναι γνωστή η αγάπη μας για την λαϊκή. Πόσο περισσότερο για την Βιολογική λαϊκή!

Εδώ στα μέρη μας, στην Πολιτεία συγκεκριμένα τις Δευτέρες απο τις 14:00 λειτουργεί μια μεγάλη και πλούσια υπαίθρια Βιολογική αγορά.

Σε αυτή βρίσκεις οργανικά προϊόντα που χωρίς τόσες πολλές σκέψεις τα βάζεις στο σπίτι και στο τραπέζι σου. Δεν θα δεις φρούτο ή λαχανικό που δεν είναι της εποχής γιατί απλά η γη δεν το προσφέρει, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες. Αντίθετα θα δεις πολλές φορές να τελειώνουν τα προϊόντα στους πάγκους των παραγωγών και σου δικαιολογούνται πως “τόσα έβγαλε το δέντρο για σήμερα,τι να κάνουμε;” και είναι λογικό.

Γυρνώντας στους πάγκους και ψάχνοντας είδαμε φρέσκα αυγά απο διάφορα μέρη της Ελλάδας, μήλα όλων των ειδών απο βιολογικά δέντρα που οι παραγωγοί θα σε κερνάνε μέχρι να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει πιο πολύ, ήπιαμε,τώρα το φθινόπωρο, φρεσκοστυμμένο χυμό ρόδι, μάθαμε λεπτομέρειες για κάποια ιδιαίτερα λαχανικά όπως το kale, ο λωτός και το περίεργο αγγούρι και διαλέξαμε λαχανικά και φρούτα με άρωμα και αυθεντική γεύση. Κάποια μας άρεσαν πολύ, κάποια όχι τόσο, όμως η αγορά είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα όλοι θα βρουν τον πάγκο που του ταιριάζει πιο πολύ.

%ce%b2%ce%b9%ce%bf

Περνάμε συχνά απο τη φίλη μας την κυρία Δήμητρα που φτιάχνει προϊόντα άρτου στο εργαστήρι της, χρησιμοποιώντας ξεχωριστά είδη αλευριού, χωρίς πολλή ζάχαρη, με πολλά δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Πάντα όλα βιολογικά. Κάθε φορά δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο και σχεδόν πάντα το τρώμε εκεί μπροστά της για να της πούμε τη γνώμη μας.

unnamed-4

Πάρα πολλές φορές σκεφτόμαστε, είναι βιολογικά; Το συζητάμε, προβληματιζόμαστε και πολλές φορές κοιταζόμαστε με την Ελίνα -που συχνά πηγαίνουμε μαζί- γιατί δεν είμαστε σίγουρες αν πιστεύουμε όλα όσα μας λένε. Εγώ εμπιστεύομαι πάνω απ’όλα τη γεύση, την όψη και το άρωμα. Και αν κάποια προϊόντα δεν με πείθουν, απλά αλλάζω πάγκο ώσπου να βρω το πιο αυθεντικό στην δική μου γεύση. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μια προσπάθεια για δέντρα και λουλούδια καλλιεργημένα με φυσικές διεργασίες δηλαδή με λιγότερα φυτοφάρμακα, ορμόνες και συντηρητικά. Προσπαθούν και τους πιστοποιούν γι’αυτό που κάνουν. Δεν θα μάθω ποτέ πόσο πραγματικά βιολογικά είναι αυτά τα προϊόντα που πουλάνε, όμως προσπαθώ να κάνω για το σπίτι μου ότι καλύτερο μπορώ. Χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ που οδηγώντας για το σπίτι μου την τελευταία φορά μετά τη βιολογική αγορά, μύριζαν τα λαχανικά που είχα αγοράσει και τα είχα ακουμπισμένα στο πίσω κάθισμα (και δεν ήταν κρεμμύδι ή σκόρδο). Μου μύριζε το καρότο, το μήλο και τα ντοματάκια! Και αυτό εγώ το εμπιστεύομαι πάνω απ’όλα. Το ότι τα πιο πολλά προϊόντα έχουν κάτι απο την παλιά εποχή, τότε που η χωριάτικη σαλάτα μοσχομύριζε καλοκαίρι!

Αν κι εσύ πηγαίνεις στην Βιολογική αγορά της Πολιτείας τις Δευτέρες θα ξέρεις οτι βρίσκεται απο την οδό Κ.Καραμανλή μέχρι το τέλος της οδού Κοκκιναρά, απο τις 14:00-18:00. Μπορεί κάπου εκεί να μας πετύχεις και εμάς! Θα ακούσεις την Ελίνα με το τιγρέ καροτσάκι της να μην αφήνει σε ησυχία κανέναν κύριο και να ρωτάει πάντα “Απο που είναι τα μαρούλια, απο που φέρνετε το σπανάκι, είναι σίγουρα βιολογικά;”

unnamed-1

Δοκίμασε κι εσύ μια φορά τα φρούτα και τα λαχανικά της βιολογικής αγοράς, η μικρή διαφορά στην τιμή νομίζω πως τελικά αξίζει για το καλύτερο της οικογένειάς μας αλλά και το δικό μας.

 

 

picture source: http://victorygardensvancouver.tumblr.com/