Κολλημένη με την καθαριότητα και την τάξη.

Δεν μπορώ να βλέπω σκόνη πουθενά. Ντουλάπα απόλυτα οργανωμένη κατά χρώμα, κατά μέγεθος, κατά είδος. Κουζίνα πάντα τακτοποιημένη χωρίς ίχνος ψίχουλου πάνω στον πάγκο. Δαχτυλιές από παιδικά χεράκια; Ανεπίτρεπτο. Γραφείο με σκόρπια βιβλία, χαρτιά και ξύσματα από μολύβι; Με τρελαίνει και μόνο η ιδέα.

Ιδιορρυθμίες όπως αυτές μπορεί απλά να έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα και το πως αρέσει “στο μάτι μας” να βλέπουμε τα πράγματα. Μπορεί όμως να σχετίζονται με μια πιο σοβαρή κατάσταση που καταλήγει σε ψυχαναγκασμούς και έμμονες ιδέες. Την γνωστή σε όλους μας τελειομανία.

Τι είναι η τελειομανία;

H τελειομανία είναι η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας και είναι ένα είδος διαταραχής που σήμερα πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε καλοί σε όλα όσα κάνουμε και αναζητάμε τρόπους για να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Όμως τι γίνεται όταν ξεπερνάμε αυτή την λεπτή γραμμή μεταξύ του “προσπαθώ να είμαι τέλειος” και “πρέπει πάση θυσία να είμαι τέλειος”; Ποιες συμπεριφορές χτυπάνε καμπανάκι για την σοβαρότητα μια τέτοιας κατάστασης;

Τα άτομα που υποφέρουν από τελειομανία θεωρούν ότι τίποτα δεν είναι «αρκετά καλό» για εκείνους και ότι πρέπει όλα να είναι πάντα υπό έλεγχο, σωστά τακτοποιημένα και προγραμματισμένα. Κάποιος που είναι τελειομανής δυσκολεύεται να δει τα πράγματα με “το μάτι” ενός τρίτου. Έτσι, ξοδεύει πολύ χρόνο προσπαθώντας ότι κάνει να το φέρνει πάντα στην τέλεια μορφή του, θυσιάζοντας ίσως την προσωπική του ζωή ή την υγεία του. Δεν αντέχει να νιώσει το αίσθημα της μετριότητας. “Επικεντρώνεται το δέντρο, χάνοντας την ομορφιά τους δάσους”. Το μοίρασμα πρωτοβουλιών σε τρίτους συνήθως φαντάζει αδιανόητο. Και δεν είναι ότι δεν εμπιστεύεται τους άλλους αλλά ότι περισσότερο εμπιστεύεται τον εαυτό του στο να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς τα έχει στο μυαλό του, δηλαδή τέλεια. Οι τελειομανείς άνθρωποι κρατούν αμυντική στάση απέναντι στην κριτική των άλλων και ο στόχος τους είναι πάντα να είναι οι καλύτεροι σε ότι κάνουν. Κρίνουν τον εαυτό τους αυστηρά και τους απογοητεύει οποιαδήποτε υπόνοια τους κάνει να φαίνονται μη τέλειοι.

Αν κάποιος αισθάνεται ότι έχει κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ίσως και να υποφέρει από τελειομανία. Και τελικά δεν είναι όσο καλό ακούγεται. Γιατί μπορεί να δημιουργεί άγχος, φοβίες, ανησυχίες, κατάθλιψη ακόμα και διατροφικές διαταραχές.

Μερικές ιδέες για την αντιμετώπισή της.

  • Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωριστεί η αιτία. Π.χ Είναι γιατί μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που οι άλλοι πάντα περίμεναν πολλά από αυτόν; Μήπως κάποιοι υποτιμούσαν τις δυνατότητες του και την αξία του και νιώθει την ανάγκη να αποδείξει ποιος είναι;

 

  • Να βάλει προτεραιότητες και να αρχίσει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μια “to do list” με αυτά που είναι απόλυτη προτεραιότητα της ημέρας ή της εβδομάδας θα βοηθήσει πολύ.
  • Να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα με «το μάτι» ενός τρίτου, μπαίνοντας στην θέση του άλλου και ας αναρωτηθεί τι θα έλεγε και πόση σημασία θα έδινε για κάτι που κάνουν οι άλλοι.

 

  • Να μειώσει όσο μπορεί τις απαιτήσεις και να γίνει πιο ελαστικός με τον εαυτό του. Να μοιράσει πρωτοβουλίες σε τρίτους και να ζητήσει την βοήθεια τους. Αν τους δείξει τον τρόπο, σίγουρα θα τα καταφέρουν.

 

  • Να εκτεθεί και να μπει σε καταστάσεις που φοβάται περισσότερο. Π.χ  να καθυστερήσει σε κάποιο ραντεβού και να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες που σίγουρα δεν θα είναι τόσο τραγικές όσο φαντάζουν.

 

  • Να επιβραβεύσει τον εαυτό του! Για ότι κάνει. Κακό, μέτριο, καλό, αρκετά καλό, τέλειο!

“At its root, perfectionism isn’t really about a deep love of being meticulous. It’s about fear. Fear of making a mistake. Fear of disappointing others. Fear of failure. Fear of success.” Michael Law

 

Είναι σημαντικό για όλους, να θυμόμαστε ότι η εμμονή με την τελειότητα μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα αρνητικά και να μην είμαστε ποτέ και με τίποτα ευχαριστημένοι. Και σίγουρα μας στερεί την χαρά της επιτυχίας.

 

 

 

 

sources:

http://www.seventeen.com/

http://dottedmusic.com/2013/the-opinion/discovering-perfect/

https://www.pexels.com/

https://gr.pinterest.com/

http://www.boredpanda.stfi.re/