Όσοι νηστεύουν, παραπονιούνται ότι παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της νηστείας. Και μάλλον όχι άδικα.

Παρόλο που την περίοδο αυτή θεωρητικά περιορίζουμε και στερούμαστε ορισμένες τροφές, αν δεν δώσουμε την κατάλληλη προσοχή στο τι ακριβώς τρώμε είναι πολύ πιθανό να παχύνουμε. Tα τρόφιμα που δεν περιέχουν πρωτεΐνη φέρνουν μικρότερο κορεσμό και άρα πεινάμε και τρώμε περισσότερο και πιο συχνά. Επίσης σίγουρα καταναλώνουμε περισσότερο ελαιόλαδο, ψωμί, λαδερά και ζυμαρικά. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη νηστεία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υγιεινά, αλλά ορισμένα είναι πλούσια και σε θερμίδες.

Τα νηστίσιμα γεύματα όμως μπορούν να συνδυάζουν άριστα την ισορροπία, τη θρεπτικότητα αλλά και τη νοστιμιά, μιας και αποτελούνται από φυτικά προϊόντα. Εμείς, δοκιμάσαμε μια συνταγή με αυτά τα χαρακτηριτικά, που μας πρότεινε η διατροφολόγος μας, Νατάσα Γεωργιουδάκη. Μια συνταγή για μία νηστίσιμη και σούπερ χορταστική πολυσαλάτα με γαρίδες, που μας ενθουσίασε και την μοιραζόμαστε μαζί σας.

Για τις γαρίδες:

  • γαρίδες μικρές ή μέτριες
  • σκόρδο
  • λίγο λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα:

  • πράσινη σαλάτα, άγρια ρόκα σπανάκι baby
  • καρότο τριμμένο
  • αγγούρι
  • ντοματίνια
  • φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι
  • καλαμπόκι ή κινόα

Για το ντρέσινγκ:

  • αβοκάντο
  • φρέσκο τζίντζερ
  • ελαιόλαδο
  • χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες . Πλένουμε το πορτοκάλι, παίρνουμε το ξύσμα και το στύβουμε.

Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τις προσεκτικά και προσθέτοντας ενδιάμεσα το σκόρδο, ώστε να πάρουν χρώμα και άρωμα. Μπορούμε σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε όποιο μπαχαρικό προτιμάμε π.χ. θυμάρι, δενδρολίβανο, καπνιστή πάπρικα. Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν 3 με 4 λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι. Ολοκληρώνουμε πασπαλίζοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.

Πολτοποιούμε το αβοκάντο με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ένα κομματάκι φρέσκο ginger, ή 1 κ.γλ. σκόνη ginger, μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη, ομοιογενή, πλούσια σε γεύση και κρεμώδη υφή σως αβοκάντο.

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα κόβοντας τα λαχανικά. Χτυπάμε καλά τα υλικά του ντρέσινγκ και το ανακατεύουμε πολύ καλά με τη σαλάτα. Τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες με την αρωματική τους σάλτσα και σερβίρουμε.

Τι θα λέγατε να δοκιμάζατε κι εσείς αυτήν την πολυσαλάτα για γεύμα σας ;

Καλή σας απόλαυση!

 

Η Νατάσα Γεωργιουδάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην “Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή”. Εξειδικεύεται στην άμεση και μακροπρόθεσμη ρύθμιση βάρους σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ μερικά από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αποτελούν η διατροφική αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών, υψηλών επιπέδων σακχάρου, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, μεταβολικού συνδρόμου, αλλεργιών, δυσανεξιών, γαστρεντερικών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών. Μέλημά της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διατροφής, η ενθάρρυνση, ενδυνάμωση και εκπαίδευση αυτού για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και μιας δραστήριας ζωής. Διατροφικά της νέα μπορείτε να μαθαίνετε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.natasageorgioudaki.gr καθώς και στο προφίλ της στα μέσα κοικωνικής δικτύωσης.

 

source: