Το πόσο δεμένη είναι η οικογένειά μας είναι κάτι που τις πιο πολλές φορές περνάει από το δικό μας χέρι και κακά τα ψέμματα, ποια από εμάς δεν θέλει την οικογένειά της δεμένη και δυνατή; Για αυτήν δουλεύουμε καθημερινά, νοιαζόμαστε, προβληματιζόμαστε, δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Για την υγεία της οικογένειάς μας, για να δημιουργήσουμε υγιείς ανθρώπους, με σεβασμό και αγάπη .

Το να είμαστε δεμένοι με τα δυο παιδιά μου είναι κάτι που με απασχολεί πολύ και πάντα το προσπαθώ . Με τόσες απαιτήσεις που έχει η καθημερινότητά μας είναι πολύ εύκολο να αποσυντονιζόμαστε και να μην δίνουμε στην οικογένεια τον χρόνο που χρειάζεται.

Μια δεμένη οικογένεια παρέχει αίσθηση σιγουριάς στα παιδιά και τα βοηθάει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θετική αντιμετώπιση της ζωής τους. Eίναι εύκολο να λέμε στα παιδιά μας “σ’αγαπώ, είσαι ότι πιο σπουδαίο έχω στη ζωή μου” αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να δείξουμε με πράξεις αυτή την αγάπη. Ειδικά όταν είμαστε απασχολημένοι με τη δουλειά, τα εξωσχολικά, τα τηλέφωνα, τις δουλειές του σπιτιού.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας για να καταλαβαίνουν ότι τα αγαπάμε. Το να δείξουμε την αγάπη μας με πράξεις, δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο, ίσα ίσα τις πιο πολλές φορές είναι διασκεδαστικό!Σκέφτηκα λοιπόν να συγκεντρώσω (συζητώντας και με τις φιλενάδες μου) τις πιο όμορφες συνήθειες που μπορεί να έχει ή να δημιουργήσει μια οικογένεια για να είναι δεμένη και ενωμένη.

15

Απλές συνήθειες που θα σας φέρουν πιο κοντά.

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν το βραδινόΜια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τι προτιμούν να φάνε μέσα ή έξω από το σπίτι. Μια Μεξικάνικη ή Κινέζικη βραδιά είναι ότι πιο must.

Οργανώστε μια βραδιά ταινίας. Φτιάξτε σπιτικά pop corn, χαμηλώστε τα φώτα, δυναμώστε τον ήχο και σσσσσς…..Αρχίζει η ταινία!

Δουλέψτε μαζί για να πετύχετε έναν στόχοΜέσα από αυτόν τον τρόπο θα μάθουν τα παιδιά πως η συνεργασία και η προσπάθεια ακόμη και από τη μεριά των γονέων φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Και σίγουρα θα σας φέρει πιο κοντά.

Κάντε έκπληξη στα παιδιά μια εκδρομή. Πάρτε τα παιδιά από το σχολείο έχοντας προγραμματίσει μια εκδρομή έκπληξη. Η αγωνία και ο ενθουσιασμός τους θα δώσει άλλο νόημα σε αυτή την όμορφη οικογενειακή στιγμή.

Παίξτε ένα αστείο παιχνίδιΕίναι χαζό, καμιά φορά(μεταξύ μας) μπορεί να είναι και βαρετό. Όμως έχει πολύ ενδιαφέρον στα παιδικά μάτια να βλέπουν τους γονείς τους να “τσαλακώνονται” και να διασκεδάζουν με τα δικά τους δεδομένα

Μαγειρέψτε το βραδινό μαζίH κουζίνα θα γίνει χάλια και η προετοιμασία θα πάρει πολλήηηη ώρα, όμως η υπευθυνότητά και η αίσθηση αυτοπεποίθησης που θα νιώσουν τα παιδιά τη στιγμή που τελικά θα καθήσετε στο τραπέζι, δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Δοκιμάστε μαζί κάτι καινούργιο. Πολύ πρόσφατα μπήκαμε με τον γιο μου σε ένα παιχνίδι του Luna Park που  δεν είχα δοκιμάσει άλλη φορά.Ήταν ένα τρελό τρενάκι που όμως ήταν εσωτερικό και δεν μπορούσαμε να δούμε και να ξέρουμε από πριν τη διαδρομή του. Όσο περιμέναμε λοιπόν στην ουρά μοιραστήκαμε την αγωνιά και την ανυπομονησία μας σαν να ήμασταν και οι δυο μικρά παιδάκια και αυτό έκανε την εμπειρία αξέχαστη και για τους δυο.

Μιλήστε με βιντεοκλήση με τα παιδιά σας όσο είστε μακρυά. Ή μόνο με τον μπαμπά όταν λείπει. Μιλήστε του όλοι μαζί και διηθηθείτε του τη μέρα σας. Βρεθείτε για μια στιγμή όλη η οικογένεια, ακόμη και αν είστε μακρυά.

•Χαζέψτε παλιά βίντεο και φωτογραφίες. Τα παιδιά τρελαίνονται να βλέπουν πως ήταν μωράκια και πως τα φροντίζαμε εμείς οι γονείς. Όταν θα πάτε στο σπίτι της γιαγιάς ζητήστε της να σας δείξει δικές σας φωτογραφίες, να δουν τα παιδιά πως ήταν ακόμη και οι γονείς τους μωράκια. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει η αγαπημένη συνήθεια της οικογένειας.

•Κάντε μαζί μια κατασκευή. Οι κατασκευές ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών αλλά και τη δική σας.

•Πηγαίνετε το παιδί σας στο δικό σας αγαπημένο μέρος. Τα λίγο πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να έρθουν ακόμη και σε ένα bar ειδικά το καλοκαίρι, κάντε τα να νιώσουν μεγάλα και ισότιμα με εσάς πηγαίνοντας τα στο αγαπημένο σας στέκι.

•Προσπαθήστε να τρώτε ένα γεύμα την ημέρα μαζί. Πρωινό ή βραδινό, δεν έχει σημασία αρκεί να κάθεστε μαζί στο τραπέζι και μέσα από αυτό να μάθετε ο ένας τι συμβαίνει στη μέρα του άλλου.

•Κάντε οικογενειακό meeting. Μπορεί να είναι μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα, πάντα όμως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά, να συζητήσετε ότι προβληματίζει τον καθένα και να τα αφήστε να πάρουν μέρος σε αποφάσεις που αφορούν όλη την οικογένεια.

•Φτιάξτε μια δική σας οικογενειακή συνήθεια. Καθιερώστε κάτι που αγαπούν τα παιδιά να κάνουν μαζί σας και δείτε το να περνάει ακόμη και στην επόμενη γενιά.

Συγχωρέστε ο ένας τον άλλον. Η ζωή είναι μικρή για να κρατάμε κακία. Καθίστε, συζητήστε και βρείτε μια λύση. Όλα γίνονται πιο απλά όταν μαθαίνουμε από μικροί να συγχωρούμε τα λάθη των άλλων.

Ο στόχος είναι να βρίσκουμε χρόνο να μαθαίνουμε, να ωριμάζουμε και να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σαν οικογένεια. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά λεφτά ή να σπάμε το κεφάλι μας για το πως θα το καταφέρουμε. Αν κάνουμε πράγματα μαζί, διασκεδάζοντας, είναι το πιο σημαντικό.

Εσείς τι συνήθειες έχετε που κρατάνε την οικογένεια σας δεμένη;