1 Δεκεμβρίου σήμερα και κάπου στον δρόμο έπεσε το μάτι μου σ’ένα motto “christmas is a feeling not a season”, “τα Χριστούγεννα είναι συναίσθημα και όχι εποχή”.

Όσο είμαστε παιδιά ζούμε τα Χριστούγεννα με όλο το δέος και την χαρά που μας μαθαίνουν οι γονείς μας, τα παραμύθια και τα τραγούδια. Μεγαλώνοντας και με αποκορύφωμα στα φοιτητικά μας χρόνια σβήνει η φλόγα του ενθουσιασμού για τον ερχομό των Χριστουγέννων και αργότερα, όταν κάνουμε κι εμείς τα δικά μας παιδιά η μαγεία επιστρέφει. Και συνειδητοποιώ, πως χάρη στα παιδιά μας αποκτούν ξανά βαθύ νόημα αυτές οι γιορτινές μέρες.

Φέτος – που και η μικρή μου κόρη καταλαβαίνει καλύτερα τον Άγιο Βασίλη, που το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίσαμε όλοι μαζί, με μεγάλη χαρά και λαχτάρα, που στη φάτνη ακουμπήσαμε απαλά το μικρό μωράκι και περιμένουμε τους  μάγους για να του φέρουν πολύτιμα δώρα και που το Jingle Bell Rock παίζει δυνατά κάθε απόγευμα στο σπίτι – χαίρομαι τριπλά.

Μια φορά για τον γιο μου, μια για την κόρη μου και μια για μένα, για τα δικά μου παιδικά Χριστούγεννα.

Και παρόλο που δεν πιστεύω πια στον Άγιο Βασίλη στους τάρανδους και τα ξωτικά του υπάρχει κάτι άλλο, το ίδιο δυνατό. Με μαγεύει η ζεστασιά από την οικογένεια μου που μαζεύεται την ίδια μέρα κάθε χρόνο και με φωνές και γέλια μοιραζόμαστε το γιορτινό δείπνο. Με μαγεύουν οι ευχές που ανταλλάσσουμε, που θα μας ακολουθούν όλο τον χρόνο. Με μαγεύει η δύναμη της σφιχτής αγκαλιάς και τα φιλιά με τον αδελφό και τα ξαδέλφια μου που ζουν μακρυά και τους βλέπω ξανά, με αφορμή τα Χριστούγεννα. Το ότι βρίσκουμε αφορμή να διασκεδάσουμε με μια παρέα φίλων και θα ξορκίσουμε μέσα σε μια νύχτα, μαζί, το κακό όλου του χρόνου και να κάνουμε όνειρα για τον καινούργιο. Με μαγεύουν τα μάτια των παιδιών μου που μέσα τους αντανακλούν τα φώτα των Χριστουγέννων και ναι!… είμαι από αυτές που όταν έρχονται παιδάκια για τα κάλαντα συγκινούμαι με αυτό το έθιμο που κρατάει χρόνια.

Τα Χριστούγεννα με τα φωτάκια, τα στολίδια και τις τόσες όμορφες παραδόσεις τους, μπορούν να μας παρασύρουν και να μας κάνουν να αφεθούμε σε αυτή τη μαγεία και τη ζεστασία. Να νιώσουμε στ’ αλήθεια τα Χριστούγεννα όχι μια απλή εποχή του χρόνου, αλλά συναίσθημα στην καρδιά.

Χρόνια πολλά!