Γάλα καρύδας, λάδι καρύδας, flakes καρύδας, ζάχαρη καρύδας, νερό καρύδας… κρέμα καρύδας.

Αυτό το ιδιαίτερο, τροπικό φρούτο, μας δίνει τα οφέλη και τα αρώματα του σε πολλές διαφορετικές μορφές. Αν αγαπάς τη γεύση της σίγουρα θα λατρέψεις όλα τα προϊόντα που παράγονται από την εξωτική καρύδα. Ας μάθουμε λίγα πράγματα για την όχι και τόσο διαδεδομένη -ακόμη- κρέμα καρύδας.

Τι είναι η κρέμα καρύδας και σε τι διαφέρει από το γάλα καρύδας;

Η διαφορά μεταξύ αυτών των δυο είναι σαν τη διαφορά μεταξύ γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Είναι και τα δυο φτιαγμένα από την ίδια πρώτη ύλη, δηλαδή την φρέσκια καρύδα, αλλά η κρέμα καρύδας περιέχει περισσότερη σάρκα καρύδας και λιγότερο νερό (γι’αυτό είναι πιο πηχτή). Η γεύση της κρέμας και του γάλακτος καρύδας είναι πολύ κοντά, γι’ αυτό συνήθως εξαρτάται από την σύσταση που θέλεις να πετύχεις στο φαγητό. Αν λοιπόν θέλεις στο πιάτο σου εξωτικό άρωμα και πλούσια παχύρρευστη υφή, την επόμενη φορά που θα είσαι στο super market ή σε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα ψάξε για κρέμα καρύδας. Είναι φυτικής προέλευσης, δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, έχει λιγότερες θερμίδες όμως χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για κρέμα γάλακτος σε πάρα πολλές συνταγές.

Που μπορώ να χρησιμοποιήσω τη κρέμα καρύδας;

Δοκίμασε την σίγουρα θα εθιστείς με το πόσο διακριτικά θα αρωματίσει το κάθε πιάτο, πόσο κρεμώδη υφή θα δώσει στις σούπες σου, πλούσια γεύση στις σάλτσες σου. Aκόμη και παγωτό μπορείς να φτιάξεις με αυτήν! Εγώ τρελαίνομαι να βάζω μια κουταλιά παγωμένη παχύρρευστη κρέμα στον καφέ μου το πρωί ή να την χρησιμοποιώ στα γλυκά μου χτυπώντας τη και ανακατεύοντάς τη με λιωμένη σοκολάτα για την πιο αρωματική ganache σοκολάτας! Με λίγα λόγια δοκίμασε να αντικαταστήσεις τη κρέμα καρύδας σε κάθε συνταγή που ως τώρα χρησιμοποιούσες κρέμα γάλακτος.

Μια συνταγή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι όταν θέλω κάτι απλό αλλά ιδιαίτερο, χωρίς κρέας είναι το Coconut Curry Noodle bowl με λαχανικά.

Η συνταγή είναι εύκολη και χρειάζεται ένα τενεκεδένιο κουτάκι Coconut Cream. Ανοιγοντάς το θα παρατηρήσεις τη κρέμα να είναι χωρισμένη από το νερό καρύδας. Μην σε ανησυχήσει αυτό, είναι κάτι φυσιολογικό.

Coconut Curry Noodle bowl με λαχανικά

Υλικά για τη σάλτσα

 1 κουτ σούπας ηλιέλαιο

1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο

1 κουτ.γλ. τριμμένο ginger

1 κουτ.σούπας curry σε σκόνη

1 κουτ.σούπας soy sauce 

400ml coconut cream σε τενεκεδένιο κουτάκι 

για το Stir Fry

1 κουτ.σούπας λάδι σουσαμιού

2 καρότα λεπτοκομμένα

πιπεριά κόκκινη λεπτοκομμένη

πιπεριά πράσινη λεπτοκομμένη

μανιτάρια λεπτοκομμένα

3*150gr βρασμένα noodles ρυζιού

για το σερβίρισμα

κάσιους

σουσάμι

χοντροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

Eκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το curry και το ανακατεύουμε για να ενισχύσουμε τα αρώματά του, προσθέτουμε τη soy sauce και στη συνέχεια την κρέμα καρύδας. Aνακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτάκια περίπου.
  2. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο στο wok και τσιγαρίζουμε τα λεπτοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε τα ελαφριά βρασμένα noodles και ανακατεύουμε.
  3. Βγάζουμε και τα δυο τηγάνια από τη φωτιά και ρίχνουμε σε αυτό με τα noodles, τη σάλτσα-ή ανάποδα-και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε σε ωραία βαθιά bowls προσθέτοντας τα κάσιους, το σουσάμι και τον φρεσκοκομμένο κόλιανδρο, που δίνουν τραγανή υφή και φρεσκάδα.

Απολαύσε το πιάτο αυτό χωρίς τύψεις και άφησε στο ελαφρύ άρωμα καρύδας να σε ταξιδέψει. Τόλμησε χρησιμοποιώντας τη κρέμα καρύδας και γράψε μας τι ταίριαξε καλύτερα στη δική σου γεύση.