Έφτασε η άνοιξη και μαζί της πιο γλυκός καιρός, πιο ζεστός ήλιος, μεγάλες μέρες, πιο ενδιαφέρουσα και μπουμπουκιασμένη φύση! Ευκαιρία για βόλτες και παιχνίδια στη φύση!

Τα παιδιά είναι ήδη ξετρελαμένα με την Άνοιξη. Η επαφή με τη φύση είναι κάτι που εμείς σαν γονείς είναι καλό να ενθαρρύνουμε!

Όπως όταν ήμασταν μικροί περνούσαμε ατελείωτες ώρες στον δρόμο και στα χωριά παίζοντας και εξερευνώντας, έτσι είναι ωραίο να μεγαλώσουμε και τα δικά μας παιδιά. Παρ’όλο που οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, πάντα μπορούμε να ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για μια ανέμελη εξόρμηση στην εξοχή. Έτσι λοιπόν, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές  δραστηριότητες για τα παιδιά -αλλά και για εμάς- στη φύση !

∴ Διακοσμητικό που αντανακλά το φως του ήλιου ♥suncatcher♥

 

Στα Αγγλικά suncatcher. Που πιάνει,αρπάζει τον ήλιο! Και πράγματι πρέπει να το φτιάξετε για να δείτε τι όμορφο δείχνει όταν πέφτει πάνω του το φως του ήλιου.

Θα χρειαστείτε διάφανη κόλλα (από αυτές που ντύνουμε τα σχολικά βιβλία) και πολύχρωμα φύλλα λουλουδιών. Μαζέψτε κόκκινα, ροζ, κίτρινα λουλούδια και πέταλα, από αυτά που γεμίζει η φύση τώρα την άνοιξη και βάλτε τα προσεκτικά σε ένα σακουλάκι. Όταν πάτε σπίτι δημιουργήστε ένα όμορφο σχηματισμό τοποθετώντας τα φύλλα προσεκτικά πάνω στη διάφανη κόλλα και όταν το σχέδιό σας είναι έτοιμο, κολλήστε πάνω άλλη μια κόλλα προσέχοντας να μην μείνει αέρας ανάμεσα. Μετά βάλτε ένα ξυλαράκι πάνω και ένα κάτω σαν το πλαίσιο ενός κάδρου και κρεμάστε το σε ένα φωτεινό παράθυρο του σπιτιού. Όταν ο ήλιος πέσει πάνω του είναι μια υπέροχη στιγμή! Χρωματιστές ακτίνες φωτός γεμίζουν στο σπίτι και δημιουργούν μια πολύ γλυκεία και ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα!

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με λεπτοκομμένα χρωματιστά χαρτάκια ή διαφανείς πετρούλες.

∴ Λαβύρινθος φτιαγμένος από ξυλάκια

Ένα χαλαρό απόγευμα που τα παιδιά θα έχουν όρεξη για περιπέτεια προτείνετέ τους να φτιάξουν έναν λαβύρινθο με ξυλάκια. Για αρχή σχεδιάστε σε χαρτί τον λαβύρινθο που έχουν στο μυαλό τους. Στη συνέχεια μαζέψτε ξυλαράκια, κλαδιά, κουκουνάρια πέτρες ή ακόμη και φύλλα και αρχίστε να φτιάχνετε τον λαβύρινθο βάσει του αρχικού σχεδίου. Ορίστε εσείς τον αρχηγό που θα καθοδηγεί την κατασκευή και μην φοβηθείτε να τον αλλάζετε, έτσι ώστε να περάσουν όλα τα παιδιά από αυτή τη θέση. Αφού τελειώσει, αφήστε τα παιδιά να διασκεδάσουν τρέχοντας και παίζοντας μέσα σε αυτόν!

∴ Έργα τέχνης με πολύχρωμα λουλούδια, φύλλα και κλαδιά

Για τα παιδιά είναι σημαντικό να ξέρουν ότι μπορούν να παίξουν με απλά υλικά και να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Το να φτιάξουν έργα τέχνης με φυσικά υλικά είναι κάτι που μπορεί να τα ξετρελάνει! Το πως ένας σωρός από φύλλα και πετρούλες βάζοντας φαντασία μπορεί να μεταμορφωθεί σε όμορφα σχέδια και εικόνες. Τα χέρια τους σιγά σιγά γίνονται πιο δημιουργικά και τα μάτια τους πιο παρατηρητικά για να ανακαλύψουν νέα υλικά.

Μαζέψτε ότιδήποτε προσφέρει το περιβάλλον γύρω σας. Αν είστε στο βουνό θα βρείτε σίγουρα φύλλα, πέταλα, ξύλα, λουλούδια, κλαδιά μεγάλα και μικρά, πέτρες και πολλά άλλα. Το ίδιο και στη θάλασσα μαζέψτε κοχύλια, πετραδάκια, άμμο και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!

 

Μπορείτε να φτιάξετε φατσούλες, ζωάκια, mandalas, κτίρια, ακόμη και ολόκληρα χωριά. Κάτι που ενθουσιάζει τα μεγαλύτερα παιδιά είναι να γράφουν το όνομά τους με διαφορετικά υλικά στο κάθε γράμμα! Αυτό που λατρεύω σαν ιδέα και θέλω πολύ να φτιάξω μαζί με τα παιδιά μου είναι “Γιγάντια φτερά πεταλούδας”. Να ξαπλώνουμε ανάμεσά τους και να τα “φοράμε”. Υπέροχη ιδέα για την πιο ιδιαίτερη και ανοιξιάτικη φωτογραφία!

∴ Ηλιακό ρολόι

Θα χρειαστείτε ένα ξυλαράκι, 12 πετρούλες ή κοχύλια και μαρκαδόρους.

Βρείτε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος αρκετή ώρα μέσα στη μέρα. Τοποθετήστε το ξύλο στο έδαφος και σύμφωνα με την ώρα που το φτιάχνετε, βάλτε τις πέτρες με τα νούμερα γύρω. Σιγουρευτείτε πρώτα προς τα που κινείται ο ήλιος, άρα και το που θα πέφτει η σκιά του ξύλου.

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για μεγαλύτερα παιδιά. Ενθαρρύνετέ τους να ψάξουν γι’αυτό πριν το δημιουργήσουν, για να καταλάβουν ακριβώς πώς λειτουργεί και γιατί ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο σε κάποια άλλη εποχή.

∴ Ισορροπία με πέτρες -STEM Activity-

Rock Balancing Αrt όπως ονομάζεται στα Αγγλικά είναι η δραστηριότητα όπου προσπαθείς να στερεώσεις πέτρες με διαφορετικά σχήματα τη μια πάνω στην άλλη, έτσι ώστε να ισορροπήσουν και να δημιουργήσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα που να μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με έργο τέχνης.

Αποτελεί STEM δραστηριότητα (Science, Technology, Engineering, and Math)  και ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους. Μέσα από το Rock balancing συνδυάζεται η επιστήμη της βαρύτητάς, μαζί με βασική μηχανική και την τέχνη έτσι ώστε να γίνει η μάθηση πιο διασκεδαστική!

•Βασικό Tip• Θα πρέπει τα παιδιά να προσέχουν τα δαχτυλάκια των ποδιών τους καθώς ο πέτρινος πύργος μπορεί αν πέσει ανά πάσα στιγμή.

Ελπίζουμε να σας εμπνεύσαμε! Πάντα προτείνουμε δραστηριότητες που είναι και για εμάς ενδιαφέρουσες και έχουμε δοκιμάσει ή σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε με τα παιδιά μας με την πρώτη ευκαιρία!

Εσείς πως διαλέγετε να περνάτε τον χρόνο σας στην εξοχή; Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις. Πάντα ενδιαφερόμαστε να μαθαίνουμε διαφορετικές ιδέες για να γίνεται το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον.

 

 

sources

https://mothernatured.com

https://www.kcedventures.com/blog/

https://rhythmsofplay.com

https://artfulparent.com

https://www.icanteachmychild.com