Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι το αγαπημένο μου γλύκισμα και τον θυμάμαι πάντα όταν πλησιάζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Φέτος τον έφτιαξα λίγο νωρίτερα για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των ημερών. Η συνταγή είναι πολύ κλασσική. Είναι η παραδοσιακή συνταγή της μαμάς μου, αλλά νομίζω ότι όλες οι παραδοσιακές συνταγές των μαμάδων μας κρύβουν μέσα τους μικροδιαφορές και μυστικά που μπορούν να δώσουν στην γεύση του κάτι ξεχωριστό, που θα θυμίζει στα παιδιά τον δικό μας χαλβά, τον πιο νόστιμο, τον παραδοσιακό χαλβά της μαμάς!

Η συνταγή της δικής μου μαμάς, που καβουρντίζει το σιμιγδάλι μέχρι να μοσχομυρίσει το σπίτι, έχει ως εξής:

_______Συστατικά_______

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες μέτριο ή χοντρό σιμιγδάλι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • ξύσμα ή ολόκληρη φλούδα από 1 λεμόνι
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 3-4 γαρυφαλλάκια
  • μισή κούπα αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς τη φλούδα)

_______Εκτέλεση της Συνταγής_______

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για λίγο λιγότερο από 10 λεπτά. Αν θέλουμε αγοράζουμε έτοιμα καβουρντισμένα αμύγδαλα!
  • Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά μας (γαρύφαλλο και κανέλα) για 3-4 λεπτά.
  • Αφαιρούμαι τα μυρωδικά και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
  • Σε μια φαρδιά, αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι μέχρι να καπνίσει και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
  • Μόλις πάρει ωραίο ξανθό χρώμα ρίχνουμε τα αμύγδαλα μας ανακατεύοντας συνεχώς γιατί μπορεί εύκολα να καεί.
  • Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό πλέον χρώμα βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε πολύ προσεκτικά -γιατί σκάει το σιμιγδάλι και πετάγεται- το καυτό μας σιρόπι, ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα πίσω σε σιγανή φωτιά για να απορροφηθεί το σιρόπι μας και ρίχνουμε το ξύσμα ή την φλούδα λεμονιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα του χαλβά.
  • Μόλις ο χαλβάς μας ξεκολλάει πια από την βάση της κατσαρόλας είναι έτοιμος και τον κατεβάζουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε πάλι και σκεπάζουμε καλά με καθαρή πετσέτα για 5-6 λεπτά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα με τρύπα στη μέση πατάμε τον χαλβά με ένα μεγάλο κουτάλι ώστε να γίνει ομοιόμορφα επίπεδος.
  • Ξεφορμάρουμε μετά από 10-15 λεπτά και τον σερβίρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα.

♥ Ο χαλβάς σερβίρεται ζεστός ή κρύος!!!

Καλό καβούρντισμα!!!

 

Foto:

https://lamdafoods.gr