Η περίοδος των εξετάσεων είναι μια από τις πιο δύσκολες εποχές του χρόνου για τους εφήβους και για τις οικογένειές τους. Θυμάμαι την περίοδο που έδινε εξετάσεις ο αδελφός μου. Στο σπίτι ακολουθούσαμε κανόνες σωστής συμπεριφοράς για να μην ενοχλήσουμε “το παιδί που διαβάζει”.

Δεν θέλω να μειώσω τη σημασία της περιόδου αυτής. Η οικογένεια παίζει σπουδαίο ρόλο. Και πρέπει να είναι στο πλάι του παιδιού σαν σύμμαχος και όχι σαν ένας ακόμη άνθρωπος που θα του επιβάλει “το δικό του σωστό”.

Για να στηρίξουμε τους εφήβους με πιο ουσιαστικό τρόπο σκεφτήκαμε να ζητήσουμε από τους ίδιους να μας πουν πως θα ήθελαν να τα αντιμετωπίσουμε τις μέρες των εξετάσεων. Οι απαντήσεις ήταν ξεκάθαρες και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τις εφαρμόσουμε.

Αυτή την περίοδο θέλουν να τους ‘κακομάθουμε’

Ας μαγειρέψουμε το αγαπημένο τους φαγητό, ας φτιάξουμε το αγαπημένο τους γλυκό και στο σπίτι να υπάρχουν πολλά νόστιμα και υγιεινά snacks. Χρειάζονται την περιποίησή μας και το φαγητό είναι το πρώτο που θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται.

Να μην δίνουμε σημασία σε λεπτομέρειες

Ας είμαστε πιο ελαστικοί αυτές τις μέρες. Δεν είναι η στιγμή να κάνουμε κήρυγμα για τα πεταμένα παπούτσια ή το βρώμικο πιάτο που δεν μπήκε στο πλυντήριο. Κάνε σαν να μην το είδες.

Να τους επιβραβεύουμε

Για την προσπάθεια, την οργάνωσή τους, τη συνέπεια και ότι άλλο κάνει το παιδί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του.

Να μην τους συγκρίνουμε

Δεν έχει σημασία τί έγραψε η κόρη της γειτόνισσας ή τα μεγαλύτερα αδέλφια και δεν θα ωφελήσει σε κάτι το παιδί αυτή η συζήτηση. Το κάθε παιδί έχει την δική του αξία και τα δικά του όνειρα.

Να παραμείνουμε ήρεμοι

Αν νιώθουμε εμείς αγχωμένοι σαν γονείς, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα το αισθανθούν και θα επηρεαστούν. Ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι βγάζοντας απο το μυαλό μας ότι οι εξετάσεις θα φέρουν το τέλος του κόσμου, ακολουθώντας τη ρουτίνα της καθημερινότητας μας.

Να μην κάνουμε ερωτήσεις που αφορούν το διάβασμά τους

Εκείνα ξέρουν καλύτερα. “Έκανες επανάληψη; Έμαθες απ’έξω τα sos;”  Αντί για αυτό μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κοντά για να τους βοηθήσουμε όπου εκείνα νιώσουν ότι το χρειάζονται.

Να τους ενθαρρύνουμε να ξεδώσουν στο διάλειμμα τους χωρίς να τους φορτώνουμε με δυσάρεστα πράγματα

Ο καθαρός αέρας, μια βόλτα με φίλους, η άθληση, η αλλαγή περιβάλλοντος είναι ικανά να φέρουν ισορροπία και αρμονία στο φορτισμένο μυαλό τους, να αποσυρμφορήσει το άγχος και να τα βοηθήσει να αποδώσουν καλύτερα στη συνέχεια. Υπάρχουν στο ΥouΤube καθοδηγούμενοι διαλογισμοί που μέσα από αναπνοές, συγκέντρωση και την ηρεμία μπορούν να τους προσφέρουν μεγαλύτερη διαύγεια και ενέργεια για να συνεχίσουν το διάβασμα τους και να νιώθουν ξεκούραστοι. Εγώ θα διάλεγα αυτόν.

Καλή Επιτυχία σε όλα τα παιδιά.

Είμαστε κοντά σας