Ποιο παιδικό γραφείο δεν έχει τουλάχιστον 2-3 χρωματιστά μαρκαδοράκια;

Αλήθεια εσύ γνωρίζεις ποιος είναι ο πιο εποικοδομητικός τρόπος που χρησιμοποιούνται τα χρώματα στο διάβασμά;

Θυμάμαι την μέρα που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τo hightlighter στο γυμνάσιο και πραγματικά ήταν κάτι που με βοήθησε πολύ!

Χρησιμοποιώντας χρώματα και υπογράμμιση στα κείμενα εφαρμόζεις ένα είδος κωδικοποίησης και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις αυτό που διαβάζεις, επιλέγοντας τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Οι μαθητές μαθαίνουν να υπογραμμίζουν τις λέξεις κλειδιά, σημαντικές ημερομηνίες, τοποθεσίες, ονόματα που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του κειμένου. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται συνήθεια το να μπορεί κάποιος εύκολα να ξεχωρίσει τα σημαντικά σημεία του κειμένου.

Το καλό με αυτή την κωδικοποίηση είναι ότι μπορεί ο κάθε μαθητής να τη φέρει στα μέτρα του. Με διαφορετικά χρώματα και σύμβολα. Αρκεί πρώτα να έχει καταλάβει καλά τον πραγματικό σκοπό της υπογράμμισης. Στις μικρότερες τάξεις είναι εύκολο ο μαθητής να διαλέξει 1 ή 2 χρώματα και να υπογραμμίζει τα σημαντικά ονόματα ή τις προτάσεις που συνθέτουν το νόημα του κειμένου ή τις δύσκολες λέξεις τις ορθογραφίας που χρειάζονται περισσότερη μελέτη. Στις μεγαλύτερες τάξεις ο μαθητής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα χρώματα με τον παρακάτω τρόπο:

Παράδειγμα συστήματος υπογράμμισης με χρώματα

Μπλε: Τοποθεσίες

Ροζ: Κανόνες

Πράσινo: Ονόματα

Πορτοκαλί: Τίτλοι

Κίτρινο: Ψάξε περισσότερες πληροφορίες

*Extra Tip: Αν σε κάποιο κείμενο χρειαστεί να υπογραμμίσεις πολλά πράγματα, προτίμησε το χρώμα πράσινο. Λειτουργεί χαλαρωτικά στο μυαλό.*

 

Eίναι σημαντικό να ορίσει ο μαθητής από την αρχή της χρονιάς ποιο χρώμα θα χρησιμοποιεί για ποια χρήση. Αυτό γίνεται εύκολα φτιάχνοντας ένα πινακάκι σαν το παραπάνω ή σημειώνοντας πάνω στο κάθε χρώμα το σκοπό του.

Τα χρώματα είναι ικανά να διατηρήσουν αυξημένο το ενδιαφέρον του παιδιού για το διάβασμα και να γίνει για αυτά μια πιο διασκεδαστική και ευχάριστη εμπειρία.

Δοκίμασέ το! Μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στα παιδιά τώρα που ξεκινάνε το σχολείο ή ακόμη και σε εσένα που ξεκινάς ένα καινούργιο βιβλίο…

 

 

 

 

 

Special thanks for the ideas & photos :

https://www.instagram.com/therevisionguide/

https://gr.pinterest.com/pin/395964992216324980/