Ακούω συχνά τελευταία τη λέξη νηστεία.
Νηστεία, όχι όμως με τη θρησκευτική της έννοια, αλλά σαν έναν τρόπο διατροφής. Η διαλειμματική νηστεία- ΔΝ (intermittent fasting ) σύμφωνα με έρευνες μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι δίαιτα, είναι ένας τρόπος διατροφής. Η ηθελημένη αποφυγή τροφής για συνεχόμενες ώρες την ήμερα και η κατανάλωση τροφών μέσα σε οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ΔΝ είναι ο 16:8, δηλαδή για 16 ώρες δεν τρως και για 8 ώρες μπορείς να τρως. Σου φαίνεται δύσκολο; Σκέψου ότι τις 8 περίπου ώρες από αυτές κοιμόμαστε, έτσι αυτό που ουσιαστικά αλλάζουμε είναι ότι καθυστερούμε μερικές ώρες το πρωινό και φροντίζουμε να έχουμε χωνέψει καλά πριν από τον βραδινό ύπνο.

Γιατί να αρχίσω διαλειμματική νηστεία;

Ξεκίνα πάνω από όλα όταν είσαι έτοιμη! Συζήτησε με τον εαυτό σου (αλήθεια!) Είσαι έτοιμη, Θέλεις; Μπορείς; Είναι πολύ απογοητευτικό να παρατήσεις την προσπάθεια στη μέση. Αν όμως απαντήσεις ναι σε μερικά από τα παρακάτω τότε νομίζω ότι είσαι κοντά στο να πάρεις την απόφαση!

-Αν θέλεις να χάσεις βάρος.

-Αν νιώθεις ότι τα κιλά σου έχουν “κολλήσει”.

-Αν αισθάνεσαι ότι ο μεταβολισμός σου χρειάζεται ένα “push”

-Αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερη νοητική υγεία, καθαρό μυαλό και συγκέντρωση

-Αν θέλεις να καθυστερήσεις τη γήρανση

-Θέλεις να θωρακιστείς απέναντι σε ασθένειες

-Θέλεις καλύτερη γενική υγεία

Ποια είναι τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας.

Η ΔΝ είναι ένας φυσικός τρόπος διατροφής. Ένας τρόπος διατροφής που ακολουθούσαν οι άνθρωποι από τα πολύ παλιά χρόνια, όταν χρειαζόταν να κυνηγήσουν, χωρίς όμως να το επιλέγουν αλλά επειδή αυτές ήταν οι συνθήκες ζωής τους. 

-Συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού

-“Σπάει” τα αποθέματα λίπους

-Επιταχύνει την κυτταρική διαδικασία

-Μειώνει τις φλεγμονές

-Συμβάλει στην εγκεφαλική και ψυχική υγεία

-Βελτιώνει η υγεία της καρδιάς

-Ρίχνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα για να διευκολύνει την καύση του λίπους

-Συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία και υγεία του εντέρου

-Ενθαρρύνει την δημιουργία νέων νευρώνων

-Φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύει από ασθένειες όπως το Alzheimer ή η νόσος Parkinson

-Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

-Βελτιώνει η όψη του δέρματος

-Κάνει καύση καθαρού λίπους και όχι μυικού ιστού

Τι μπορώ να καταναλώνω τις ώρες της νηστείας και τι μετά;

Κατά την διάρκεια των 16 ωρών μπορείς να πιεις νερό, όσο πιο πολύ μπορείς, καφέ, πράσινο τσάι, νερό με λεμόνι ή νερό με μηλόξιδο. Όλα τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

Κατά τη διάρκεια των 8 ωρών απόφυγε τις θερμιδικές βόμβες και προτίμησε σαλάτες, κρέας, όσπρια, ωμά λαχανικά και φρούτα, superfoods, ξηρούς καρπούς, τρόφιμα με φυτικές ίνες.

Αυτός ο τύπος διατροφικού περιορισμού δεν είναι κατάλληλος για όλους. Σίγουρα έχει θετικά αποτελέσματά στην υγεία μας και αξίζει να το δοκιμάσεις για να δεις αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, σαν ένα πείραμα.  Εγώ ακολουθώ αυτόν τον τρόπο διατροφής εδώ και μερικές μέρες και δεν μπορώ να πω ότι με δυσκολεύει ιδιαίτερα. Σίγουρα πεινάω πολύ στην αρχή αυτών των 8 ωρών… Προσπαθώ να κοιμάμαι καλά, να πίνω πολύ νερό και να κάνω ήπια γυμναστική κάθε μέρα. Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές και ξέρω ότι μπορεί να χρειαστεί να χαλάσει η νηστεία για μια ημέρα. Φροντίζω την επόμενη να ακολουθήσω το σωστό πρόγραμμα και να επαναφέρω την ισορροπία. 

Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα προσωπικής έρευνας και εμπειρίας. Ο σκοπός μου είναι να λειτουργήσουν σαν αρχή ή έμπνευση και για σένα για έναν πιο ποιοτικό τρόπο διατροφής και ζωής. 

 

 

sources:

https://www.mindbodygreen.com/