Κρύο και παιχνίδι έξω από το σπίτι, είναι ένας συνδυασμός που πρέπει να είσαι αρκετά τολμηρή μητέρα για να το κάνεις ή απλά να ανήκεις στη καινούργια γενιά μαμάδων που είμαστε πιο εξελιγμένες από ότι ήταν οι δικές μας. Έτσι λοιπόν για τις περισσότερες από εμάς ο χειμώνας, το κρύο και τα παιδιά έξω να παίζουν… ναι! είναι τρεις έννοιες που μπορούν άνετα να βρίσκονται στην ίδια πρόταση.

Μου αρέσει να εντάσσω στο παιχνίδι μας στη φύση όσα πιο πολλά στοιχεία woldorf μπορώ. Όχι μόνο διδάσκουν τα παιδιά για τον πλανήτη και την σπουδαιότητά του αλλά καλλιεργούν την φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους και τα βοηθάει να αναμετρηθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό και να εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους.

Το κρύο στην Ελλάδα δεν είναι απαγορευτικό. Σκούφο, πουλόβερ, μπουφάν και έξω από το σπίτι… Ευκαιρία για χειμωνιάτικες δραστηριότητες στη φύση. Χρησιμοποίησε την φαντασία σου και φτιάξε αυτό το υπέροχο παιχνίδι, κυριολεκτικά από το τίποτα.

Το παιχνίδι έχει ως εξής:

Χωρίζονται τα παιδάκια σε μικρές ομάδες ή παίζει το καθένα ξεχωριστά.

Ντυθείτε ζεστά και βγείτε έξω να παίξετε

Πρέπει λοιπόν να βρουν και να μαζέψουν από το μέρος που βρίσκονται τα αντικείμενα που θα τους ζητήσετε. Αυτά μπορεί να είναι “… κάτι κόκκινο, κάτι να μυρίζει όμορφα, κάτι να μυρίζει άσχημα, κάτι ξερό, κάτι μυτερό, κάτι που δεν είναι κομμάτι της φύσης, κάτι λείο, 3 αντικείμενα με διαφορετικές αποχρώσεις πράσινου και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς και πιστεύεις ότι θα τους φανεί ενδιαφέρον. Στα δικά μου τα παιδιά -επειδή ξέρω ότι τους αρέσει- ζητάω να μου φέρουν και κάτι ζωντανό. Συνήθως κάποιο ζουζουνάκι που το αφήνουν να περπατάει στα χέρια τους και μέχρι να μου το δείξουν, τους έχει φτάσει ως στον λαιμό (αν δεν έχει πετάξει). Τις ιδέες θα σου τις δώσει η φύση γύρω σου. Αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να το παιχτεί κοντά στη θάλασσα ή στην παιδική χαρά.

Αποφύγετε να δώσετε οδηγίες που θα τα κάνουν ανταγωνιστικά. Εστιάστε το ενδιαφέρον σας στην ομορφιά της φύσης όταν την παρατηρήσεις από κοντά. Συγκεντρώστε αυτά που μάζεψαν τα παιδιά και ανακαλύψτε μαζί πόσα διαφορετικά “μυτερά”, “όμορφα”, “ξερά”  πράγματα μπορεί να βρει κανείς… Παρατηρήστε τα, συζητήστε για αυτά.

Μετά στο σπίτι, πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα μπορείτε να μελετήσετε με μεγεθυντικό φακό όλα τα ευρήματα ή να φτιάξετε μια σύνθεση σε χαρτί. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αρκεί να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει.

Δοκιμάστε το και ελπίζω να το ευχαριστηθείτε!

Θα χαρώ πολύ να λάβω σχόλια, παραλλαγές ή δικές σας εμπειρίες από το παιχνίδι έξω στη φύση, τώρα τον χειμώνα.