Θηλυκή και αρσενική ενέργεια:  Δύο ενέργειες που υπάρχουν μέσα μας, μέσα σε όλους τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες.

Στη Yoga αυτές οι ενέργειες είναι γνωστές σαν Shiva και Shakti, Yin και Yang, Ida και Pingala. Η αριστερή πλευρά του σώματος σχετίζεται με το θηλυκό και η δεξιά με το αρσενικό.

Πρέπει να τις χρησιμοποιούμε ισορροπημένα για να συμπληρώνουν η μια την άλλη και να λειτουργούν αρμονικά μαζί→ υπέρ μας. Θα είναι για πάντα και οι δύο μέσα μας και τις χρειαζόμαστε και τις δύο. Μας κάνει γυναίκα και άντρα αντίστοιχα, το ποια από τις δύο ενέργειες υπάρχει στο κέντρο μας.

Το να τιμούμε και να γιορτάζουμε την θηλυκή μας ενέργεια ή πλευρά είναι κάτι που μας συνδέει με όλες τις γυναίκες γύρω μας και με την Θεϊκή Θηλυκή ενέργεια. Εμείς οι γυναίκες δημιουργούμε τη ζωή, γιορτάζουμε τη ζωή και την τιμούμε μέσα από την συμμετοχή μας στη συνέχειά της στη γη. Συμβολίζουμε τη ζωή.

Το να είσαι μητέρα είναι μια ανώτερη εμπειρία της γυναικείας φύσης και το πώς ζούμε την μητρότητα  είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύνδεσής μας με την Θεϊκή Θηλυκή ενέργεια.  Το να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με βάση την θηλυκή μας ενέργεια είναι σημαντικό και απαραίτητο και για τα δυο φύλα.

Ποιότητες θηλυκής ενέργειας

Ο τόσο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητάς μας, μάς αποσυνδέει από τις θηλυκή μας ενέργεια. Αυτή εκφράζεται μέσα από έννοιες όπως η αποδοχή και η παρουσία μας στην κάθε στιγμή, η καλοσύνη, η αγάπη προς τον εαυτό μας και το να επιτρέπουμε στα πράγματα να κυλήσουν αβίαστα. Θηλυκές ποιότητες είναι το να είμαι ανοιχτή, δεκτική, δημιουργική, συμπονετική, συνδεδεμένη με τη φύση, συναισθηματική, υπομονετική, θετική, καθοδηγούμενη από την ομορφιά και την απόλαυση.

Το να έχουμε καταλάβει βαθιά πόσο μεγαλειώδης είναι η φύση μας όταν μπαίνουμε στον ρόλο της μητέρας, είναι σαν να βάζουμε το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Είναι κάτι που κάνει τη μητρότητα μια χαρούμενη και απολαυστική εμπειρία. Δίνει στη σχέση μας με το παιδί μας ροή- flow.

Πρέπει να αφήσουμε αυτή την υπέροχη, θηλυκή ενέργεια να εμποτίσει την ύπαρξή μας συνειδητά.  Επιλέγοντας να εξασκήσουμε την κατάσταση του “Είμαι” λίγο πιο πολύ από το “Κάνω”, όλη η εμπειρία της μητρότητας βελτιώνεται. Μπαίνουμε σε μια κατάσταση ειρήνης, χαράς, αποδοχής και ευγνωμοσύνης, σε μια κατάσταση που το ένστικτο μας καθοδηγεί. Λειτουργούμε με βάση την ενσυναίσθηση και την κατανόηση.

Πως πετυχαίνω να “είμαι” και όχι να “κάνω”;

Σε κάθε κατάσταση που μπορεί να σε θυμώνει, να σε στενοχωρεί ή να σε αναστατώνει, απλά κάνε μια παύση – pause και πάρε μια βαθιά εισπνοή. Αντί να βιαστείς να πράξεις για να φέρεις τη λύση, δοκίμασε απλά να πάρεις λίγο χρόνο, να ηρεμήσεις, να παρατηρήσεις και να επιτρέψεις στην ροή να λειτουργήσει.

Δοκίμασέ το όσες φορές θέλεις και παρατήρησε πως λειτουργεί σε εσένα και στη σχέση σου με το  παιδί.

Άφησε στην θηλυκή σου ενέργεια να ξυπνήσει, να σε γεμίσει, να σε θρέψει, να σε στηρίξει και να σε καθοδηγήσει. Άλλωστε υπάρχει μέσα σου συνεχώς, παντού.

Χαρούμενη ημέρα της μητέρας

.

.

.

photo credits :

@designsbyduvetdays

@bernard-hermant