Μου φαίνεται λίγο παράξενο να έχει ο τίτλος αυτού του post τη λέξη “μασχάλες”. Όμως νιώθω πως το θέμα αφορά την διατήρηση της υγείας όλων των γυναικών αλλά και των αντρών και γι’ αυτό αφήνω το πόσο “καθώς πρέπει”  ακούγεται η λέξη και περνάω κατευθείαν στο θέμα.

Τι γίνεται με το Αποσμητικό μας;

Θυμάμαι όταν πρωτάρχισα να διαβάζω ότι το αποσμητικό μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του δέρματος αλλά όχι μόνο, κατάλαβα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει… Αν δεν μπορεί να αλλάξει κάτι δραστικά στις εταιρίες που τα φτιάχνουν, σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει στις δικές μου συνήθειες…

Γιατί τα κοινά αποσμητικά κάνουν κακό στην υγεία;

Ο ιδρώτας είναι μια φυσική λειτουργία, για να μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος μας.

Για να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία υπάρχουν 2 παρόμοια σκευάσματα που χρησιμοποιούμε που όμως έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά.

→ Τα αποσμητικά σκοπό τους έχουν να καλύπτουν την άσχημη μυρωδιά και κρατάνε λίγες ώρες,

→ Τα αντιιδρωτικά σκοπό τους έχουν να μειώσουν την έκκριση του ιδρώτα και ίσως κρατάνε λίγο περισσότερο, αλλά δημιουργούν ένα effect τελείως αφύσικο για τον οργανισμό και πολύ βλαβερό. Γιατί για να γίνει αυτό χρησιμοποιούνται πολλά χημικά που απορροφώνται από το δέρμα. Αυτά δηλαδή αναστέλλουν τη λειτουργία των αδένων, σταματώντας την έκκριση πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων. Τα περισσότερα προϊόντα αυτού του είδους αποτελούνται από άλατα αλουμινίου, φθαλικές ουσίες, συνθετικά αρώματα συντηρητικά και parabens.

Στο Campain for safe Cosmetics διαβάζουμε ότι τα parabens είναι γνωστό ότι αναστατώνουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών κάτι το οποίο συνδέεται με την αύξηση του ρίσκου του καρκίνου του μαστού και της γενικής αύξησης της τοξικότητας του σώματος.

Όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά έτσι;

Γιατί χρειάζεται να κάνω detox στις μασχάλες μου;

Oι μασχάλες μας μετά από μεγάλη χρήση αποσμητικών συγκρατούν τοξίνες και χημικά υπολείμματα. Αυτός είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες στην κακοσμία του σώματος. Γι’ αυτό αν καμιά φορά ξεχάσουμε να φορέσουμε αποσμητικό νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα η μυρωδιά μας είναι άσχημη και φταίει το ότι δεν βάλαμε αποσμητικό. Χρειάζεται λοιπόν να καθαριστεί σε βάθος η περιοχή αυτή και  να απελευθερωθούν οι πόροι.

Αν θέλεις να κάνεις την αλλαγή από τα κοινά αποσμητικά σε κάποιο πιο φυσικό και φιλικό στο δέρμα θα πρέπει να δώσεις στον οργανισμό σου λίγο χρόνο και μια περίοδο detox της περιοχής. Αυτό θα κάνει καλό στην υγεία της περιοχής αυτής αλλά και θα μειώσει κατά πολύ την κακοσμία της.


Μάσκα detox

  • 2 κουτ. σούπας άργυλο
  • 1  κουτ.σούπας μυλόξυδο
  • 2 σταγόνες tea tree essential oil (προαιρετικά)

Ανακάτεψε καλά όλα τα παραπάνω συστατικά και άπλωσε την παχύρευστη μάσκα σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Άφησέ το να στεγνώσει για 10 λεπτάκια και ξέπλυνέ το με χλιαρό νερό.

Η μάσκα αυτή είναι απόλυτα ασφαλής να τη χρησιμοποιείς ακόμη και κάθε μέρα. Ιδανικά επανέλαβε 2-3 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες και θα δεις μεγάλη διαφορά στο πόσο δροσερή και μυρωδάτη θα νιώθεις. Εγώ χρησιμοποιώ τώρα πια ένα φυσικό αποσμητικό, μόνο όταν έχω μεγάλη και δύσκολη μέρα έξω από το σπίτι ή  πριν την γυμναστική.


Ρίξε μια ματιά στα συστατικά που περιέχει το αποσμητικό σου… Διάβασε εδώ ποιες χημικές ουσίες μπορεί να είναι βλαβερές. Κάνε για λίγες μέρες το detox και οι μασχάλες σου θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν να δέχονται ένα πιο φυσικό αποσμητικό ή ακόμη και ένα τελείως homemade (που θα postάρω πολύ σύντομα, κάνω τις δοκιμές μου ακόμη)

Δοκίμασε το και στείλε μου τις εντυπώσεις σου!