Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Άνδρο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε μια πολύ απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη παραλία κολύμπησα με τη μάσκα για λίγο κοντά στα βράχια και η ποσότητα από μικρά πλαστικά κομματάκια που είδα στην επιφάνεια της θάλασσας μου έφερε απελπισία. Δεν θα μπορούσα να μαζέψω ούτε τα μισά από αυτά που έβλεπα… Σκέφτηκα ότι πρέπει να ενημερωθώ καλύτερα για το πώς μπορώ κι εγώ να βοηθήσω αυτή την εποχή που ταξιδεύω και είμαι τόσο κοντά στη θαλάσσια ζωή.


The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it- Robert Swan

 


Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε.

Για τους πιο πολλούς από αυτούς μπορούμε να συμβάλουμε όσο είμαστε ακόμη στο σπίτι μας. Τώρα όμως που οι διακοπές μας οδηγούν πιο κοντά στην θάλασσα και στα πανέμορφα νησιά μας έχουμε έναν λόγο παραπάνω να δείξουμε την ευαισθησία μας.

4 ocean friendly συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις φέτος στις διακοπές σου για την προστασία των θαλασσών

Μαζεύουμε μικρά σκουπιδάκια που βρίσκουμε στην παραλία ή την θάλασσα

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που πολλά θαλάσσια ζώα οδηγούνται στα κέντρα θεραπείας ζώων είναι η μόλυνση. Οι χελώνες μπερδεύουν τις νόστιμες τσούχτρες με τις πλαστικές σακούλες, τα πουλιά μπερδεύονται στα δίχτυα και πολλά ακόμη ζώα παγιδεύονται σε πλαστικές συσκευασίες. Αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να αποφύγουμε ξαναχρησιμοποιώντας, ανακυκλώνωντας, προσέχοντας να μπουν τα σκουπίδια στους σωστούς κάδους και μειώνοντας γενικά την χρήση πλαστικού. Με το να μαζεύουμε επίσης μικρά σκουπιδάκια που βρίσκουμε στην θάλασσα ή την παραλία επίσης μπορεί να βοηθήσει. Μια όμορφη μέρα στην παραλία δεν πρέπει με τίποτα να τελειώνει αφήνοντας σκουπίδια πίσω μας. Βοηθάει να έχεις πάντα μαζί σου μια μικρή σακουλίτσα για τα δικά σου σκουπίδια αλλά και όσα βρίσκεις ξεχασμένα εκεί.

4 ocean friendly συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις φέτος στις διακοπές σου για την προστασία των θαλασσών

Χρησιμοποίησε μπουκάλια, δοχεία, πλαστικές σακούλες ξανά και ξανά

Μην φοβάστε να δώσετε το ποτήρι σας στο cafe και να ζητήσετε να σας ετοιμάσουν σε αυτό τον καφέ σας ή το μπουκάλι σας να το γεμίσουν με φρέσκο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εμείς αποκτούμε μια καλή συνήθεια, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κέντρα εστίασης μαθαίνουν και συνηθίζουν κι αυτοί και δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας… Τα σακουλάκια που έβαλες τα φρούτα, ξέπλυνέ τα και βάλε και την επόμενη μέρα ότι χρειάζεσαι για την παραλία.

Aν έχεις μικρά παιδιά πες όχι στο καλαμάκι και προσπάθησε να έχεις πάντα μαζί ένα επαναχρησιμοποιούμενο.  Για τη μικρή μου κόρη το καλαμάκι είναι το απόλυτο must του καλοκαιριού. Δεν της το στερώ αλλά φροντίζω να έχω πάντα στην τσάντα μου ένα ή δυο χάρτινα. Αντίθετα με εκείνη, εγώ, δεν χρησιμοποιώ ποτέ καλαμάκι, έχεις πιει ποτέ τον freddo κατευθείαν από το ποτήρι; Μια συνήθεια είναι κι αυτό… Επίσης πάρτε μαζί στις διακοπές τις πάνινες τσάντες που χρησιμοποιείτε για τα ψώνια, σίγουρα και στο νησί να σας φανούν χρήσιμες.

Γίνε ένας eco-ταξιδιώτης

Όσο ταξιδεύεις έχε στο μυαλό σου πως ο κάθε τόπος που περνάς, είναι σαν το σπίτι σου και φρόντισέ τον όπως θα έκανες και με εκείνο. Μην σκέφτεσαι ότι κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα. Χρησιμοποίησε τις πετσέτες του ξενοδοχείου περισσότερο από μια φορά, κλείσε τα φώτα και το air-condition του δωματίου πριν φύγεις, φέρε τα δικά σου σαπουνάκια και σαμπουάν και μετά επέστρεψέ τα στο σπίτι για να τα ξαναγεμίσεις για το επόμενο ταξίδι σου ή να τα ανακυκλώσεις. Δυστυχώς πολλά ξενοδοχεία αλλά και νησιά γενικότερα, δεν έχουν καλό σύστημα ανακύκλωσης και ότι αφήσουμε πίσω καταλήγει στα σκουπίδια…

4 ocean friendly συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις φέτος στις διακοπές σου για την προστασία των θαλασσών

Διαφύλαξε το νερό

Δεν είναι εύκολο, ειδικά το καλοκαίρι που το νερό είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές δροσιάς.

Κι όμως μπορούμε να κλείσουμε το νερό όσο σαπουνίζουμε τα μαλλιά μας ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Κανείς δεν θα μας πει τίποτα αν δεν το κάνουμε, αλλά είναι κάτι τόσο μικρό και απλό που όσο πιο πολύ το εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας τόσο πιο μεγάλο θα είναι το θετικό αντίκτυπο τη φύση.

Κάτι ακόμη που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μέρος εθελοντικά σε ενέργειες καθαρισμού που συμβαίνουν στις παραθαλάσσιες περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες –> εδώ

Ας ευχαριστηθούμε το καλοκαίρι μας έτσι όπως μόνο η Ελλάδα μπορεί να μας το προσφέρει και ας φροντίσουμε  όλοι, να αφήνουμε πίσω τα νησιά μας καθαρά για πολλά υπέροχα καλοκαίρια ακόμη….